Archive for ‘Politikë’

22/02/2017

I NJËJTI AVAZ

Problemi i kultivimit të kanabisit në Shqipëri dhe i trafikimit të tij është tashmë aq i dukshëm saqë nëpër muhabete të zakonshme qytetarësh dëgjon të thuhet se për parcelat me hashash mbyllet një sy qëllimisht, sepse në këtë mënyrë njerëzit fitojnë diçka dhe kanë me ç’të rrojnë. Se sa e vërtetë është kjo, pra që organet e shtetit e lënë vetë disi të lulëzojë “ekonominë e hashashit” për t’i ndihmuar njerëzit, nuk ka ndonjë rëndësi të veçantë nga këndvështrimi i këtushëm. Zyrtarisht deklarohet si e pathemeltë. Ndërkohë merr rëndësi të posaçme pikërisht mendësia e justifikimit, që përhapet ngadalë ndër mbështetës e të tjerë qytetarë.

read more »

19/01/2017

INDIGNADOS NË BALLKAN

Vitet e fundit, valët e protestës kanë marrë trajta të ndryshme politike, në vartësi të vendeve dhe konteksteve sociale. Kështu, në Europë janë shfaqur politikisht formacione si ajo Podemos (Spanjë), Front National (Francë), Movimento 5 Stelle (Itali), Syriza (Greqi), etj. Një pjesë e këtyre lëvizjeve/partive kanë ekzistuar më parë, një pjesë janë formuar së fundi. Karakteristika përgjithësuese është se kanë katalizuar protestën dhe zemëratën e bashkëqytetarëve.

read more »

19/01/2017

TË VOTOSH APO TË MOS VOTOSH

Vota tronditëse në favor të Brexit, referendumi italian që do të zhvillohet në vjeshtë për ndryshimet në Kushtetutë dhe ideja e hedhur së fundi që shqiptarët ta votojnë reformën e drejtësisë me referendum, na detyrojnë t’i kthehemi sërish diskutimit për demokracinë referendare dhe sistemin mazhoritar.

read more »

12/01/2017

PAZARI I PUNËS

Në fund të prillit 2016 në Tiranë u zhvillua panairi i punës. Nëse për efektin e punësimit mund të ketë mendime të kundërta, për suksesin mediatik të eventit do të binin dakord të gjithë. Jo vetëm shikueshmëria e madhe, por edhe mesazhet politike, i siguruan panairit rezultate pozitive në nivel komunikativ.

read more »

12/01/2017

SHITBLERJA E SHPIRTIT

Problemi i shitblerjes së votës dhe i çmimit të saj në Shqipëri kaloi gojë më gojë, nga lokalet në rrugë, nga rruga në media, e nga mediat në politikë. Që vota është blerë 50 euro gjatë zgjedhjeve të fundit shqiptare nuk është më sekret, të paktën kështu pranohet publikisht.

read more »

07/03/2016

POLITIKA SI TELENOVELË

Ngado që ta ndjekësh politikën shqiptare, duket si telenovelë. Në cilindo moment të fillosh ta ndjekësh, duket si telenovelë.

read more »

07/03/2016

NGA POLITIKA NË BATUTIZËM

Nëse në botë flitet prej kohësh për politikën-spektakël, ose për spektakolarizimin e mediatizimin e politikës, e njëkohësisht identifikimin gjithnjë e më shumë të politikanëve me aktorët në skenë, në Shqipëri procesi ka shkuar më tej.

read more »

16/01/2016

DREJTËSIA E KALLASHIT

Një nga pasojat më të rrezikshme të rritjes së kriminalitetit është humbja e toruas dhe e arsyes nga ana e qytetarëve. Këta, të dëshpëruar nga rritja e pasigurisë dhe e korrupsionit, të zhgënjyer nga mosveprimi i shtetit, i dorëzohen reagimit emocional, zgjidhjes së shpejtë, dorës së fortë dhe kulturës së hakmarrjes.

read more »

16/01/2016

TERRORIZMI E DËNIMI ME VDEKJE

Në këto momente që po kalojmë tani, propozimi për rivendosjen e dënimit me vdekje si zgjidhje e terrorizmit është së paku i pakohshëm.

read more »

15/10/2015

NËSE NUK ËSHTË HAN

Shqipëria është një nga vendet më serioze nga pikëpamja e kontrollit të dokumenteve të identitetit të udhëtarëve që kalojnë nga pikat kufitare. E këtë mund ta thotë kushdo që ka udhëtuar të paktën një herë nga Rinasi, ose nga një port detar.

read more »