Archive for ‘Internet’

13/09/2017

WIKI BEQARE

Problemin e besueshmërisë së Wikipedia-s e patëm ngritur në këtë blog kohë më parë. Me të drejtë, trajtonim vetëm pjesën shqipe të enciklopedisë së njohur online, çka e nënkuptonte në një farë mënyre ekzistencën e një problematike që shkonte përtej hapësirës shqiptare.

read more »

12/09/2017

URIMET NË INTERNET

Kohë më parë, urimet bëheshin përballë gotës së rakisë dhe qengjit në hell, me trokitje gotash e shtrëngime duarsh, përballë sofrës së mbushur dhe zjarrishtës së nxehtë. Më vonë erdhi epoka e kartolinave, pastaj ajo e telefonit, së fundi e sms-ve dhe e internetit. Asnjëra prej epokave nuk e zëvendësuan tërësisht pararendësen, por vetëm sa iu mbivendosën pjesërisht njëra tjetrës, duke e pasuruar kutinë e mjeteve për dërgimin e urimeve.

read more »

12/09/2017

XHUNGLA VIRTUALE

Liria në internet është një nga temat më të debatuara aktualisht. Debatohet në vendet perëndimore për ta kufizuar, debatohet në vende jo demokratike për ta shtrirë ose shtrënguar më tej lirinë e përdorimit. Polemikat e shumta janë rrjedhojë e formave moderne të komunikimit, të cilat përdoren rregullisht edhe nga organizatat kriminale.

read more »

12/09/2017

SHQIPTARI QË HËNGRI QENIN

Imazhi negativ që gëzojnë shqiptarët në mediat italiane tashmë njihet nga të gjithë. Në qoftë se nga një anë ne u japim shkas për ta mbushur kronikën e zezë, nga ana tjetër nuk është se gazetarëve u mungon zelli për të luajtur me gjithfarë cilësorësh dhe titujsh mistifikues.

read more »

12/09/2017

GOOGLE DO TË THOTË GOGOL?

Rando Devole, në “Tema”, dt. 25 korrik 2007

SHQIPTARËT PËRBALLË INTERNETIT

Për arsye objektive interneti hyri vonë në jetën e shqiptarëve, shumë prej të cilëve nuk ia njohin fillesat e aq më pak evoluimin e vrullshëm të fundviteve ’90. Nga ana tjetër, të përhumbur siç jemi në rutinën e së përditshmes, ka raste që disa gjëra i pranojmë ashtu siç janë, në kufijtë e së natyrshmes, si të dhëna përgjithmonë, pa pyetur se ç’përfaqësojnë e përse i përdorim. Në këtë pikë teknologjia vetëm sa na e rrit apatinë, falë edhe ndërfaqeve me të cilat na del ballas: të thjeshta, elementare, intuitive.

read more »

26/12/2012

E-POSTIERËT

A mund ta konceptojmë jetën sot pa postën elektronike? Pothuajse e pamundur. Edhe kur nuk kemi asnjë adresë elektronike, jemi të rrethuar nga njerëz që shqiptojnë ose shkruajnë shenja e fjalë të çuditshme: @, gmail, hotmail, yahoo, etj. Përdorimi i e-mailit po rritet vrullshëm dita ditës në Shqipëri e kudo në botë. Falë faktit që është falas, por jo vetëm. Adoleshentët hapin një adresë çfarëdo, porsa mësojnë t’i bien tastierës së kompjuterit; të rriturit e kanë postën elektronike prej kohësh, por marrin adresa të reja sapo firmosin divorcin; të moshuarit, edhe kur duan të shijojnë vetëm stolin në lulishte, gjenden me dy adresa elektronike të aktivizuara nga nipi e mbesa njëkohësisht.

Pas shumë vitesh përdorimi e shpërdorimi të e-mailit mund të bëhet një bilanc i përdoruesve të këtij mjeti që po karakterizon epokën tonë. Të bindur se galeria e postierëve modernë është edhe më e pasur, po i ndajmë sipas tipologjisë, me shënimin se çdo referim është krejtësisht i rastësishëm përveç rasteve autobiografike.

read more »

04/10/2012

Liria e komentit

Pak ditë pas rënies së totalitarizmit shqiptar, entuziazmit tim të zjarrtë për të ardhmen e Shqipërisë, që sipas meje do të ngrihej në pak kohë falë lirisë së arritur, një profesor i huaj iu përgjigj praktikisht me fikës me shkumë: “Është më e lehtë të administrosh diktaturën sesa lirinë”. Nuk më tha asgjë të re, teorikisht e dija sikurse shumë të tjerë, se liria ka andrallat e veta, por nënvizimi i tij kishte të bënte në një farë mënyre me moskuptimin ose keqinterpretimin e konceptit të lirisë.

read more »

23/09/2012

LUNDËRTARË TË SHKALLUAR

“A po na çmend interneti?” Pyetjen ia kam bërë vetes para se ta megafononte revista Newsweek. Lojën nuk e hapi revista amerikane, vetëm sa i bëri jehonë në botë. Natyrisht, tema na përket të gjithëve, meqë të gjithë, për një arsye ose një tjetër, e shkrepim kompjuterin, hartojmë ndonjë e-mail, zëmë shokë në facebook, cicërojmë aforizma mbresëlënëse, shëmbëllehemi në kamerën e uebit. Për këtë arsye, pyetja nuk mbeti vetëm në Amerikë por fluturoi sa andej këndej, derisa u shfaq përballë ekranit tim.

read more »