Archive for March, 2016

07/03/2016

JEHONA E MËSUESIT

Është e vështirë të shtosh diçka origjinale, pas fjalëve të miqve, studiuesve, kolegëve, studentëve, dashamirësve, lexuesve, të Umberto Ecos, kur shprehen për humbjen e pësuar, kujtojnë përvoja të përbashkëta e japin përshtypje të afërta e të largëta. Studime, simpoziume, dokumentarë e veprimtari përkujtimore do të vijojnë edhe pasi jehona mediatike e shkurtit 2016, pas ndërrimit të jetës të semiologut të madh, të jetë shuar.

read more »

07/03/2016

GJUHA DHE PAKICAT GJUHËSORE

Për seminarin me titull “Gjuha e pakicat gjuhësore: shqipja dhe arbërishtja”, që u zhvillua në Romë, më 22 shkurt 2016, mund të thuhen vetëm fjalë të mira, si nga pikëpamja e temës së gjetur, ashtu edhe për nga cilësia e panelit të folësve.

read more »

07/03/2016

ME SYTË E MISHTARIT

Trupi femëror e mediat shqiptare

Tashmë është e qartë se mediat shqiptare e paraqesin figurën femërore kryesisht nëpërmjet modelit të trupit të sendëzuar (objektifikuar). Në këtë paraqitje mediatike japin kontributin e vet edhe rrjetet sociale.

read more »

07/03/2016

POLITIKA SI TELENOVELË

Ngado që ta ndjekësh politikën shqiptare, duket si telenovelë. Në cilindo moment të fillosh ta ndjekësh, duket si telenovelë.

read more »

07/03/2016

NGA POLITIKA NË BATUTIZËM

Nëse në botë flitet prej kohësh për politikën-spektakël, ose për spektakolarizimin e mediatizimin e politikës, e njëkohësisht identifikimin gjithnjë e më shumë të politikanëve me aktorët në skenë, në Shqipëri procesi ka shkuar më tej.

read more »

07/03/2016

PËRBALLË LAKURIQËSISË NË ART

Nuk është hera e parë në historinë e njerëzimit që trupi i njeriut i shprehur në art bëhet objekt polemike. Ndodhi edhe gjatë vizitës së Presidentit të Iranit, Hassan Rouhani, në Itali në janar të 2016.

read more »

07/03/2016

KUR QENI KA LAKRA NË KOKË

Viti 2016 nuk filloi mirë për kritikun e njohur të artit, Vittorio Sgarbi, i cili mori vesh se ishte denoncuar në prokurorinë e qytetit Ferrara, për fyerje të rënda ndaj dhive.

read more »

07/03/2016

FUSNOTË MBI VELINË

Spektatorët shqiptarë, që i ndjekin rregullisht televizionet italiane, e kanë pikasur që në fillim se formati i emisionit “Fiks Fare”, ngjasonte shumë me versionin italian “Striscia la notizia”.

read more »