Archive for ‘Komunikim’

18/09/2017

GЁZUAR SMS

Urimet me SMS vijnё kryesisht nё trajtё orteku. Dy janё mё kryesorёt. Orteku i parё e ul vrapin andej nga fundi i vitit, tjetri me fillimin e vitit tё ri. Siç mund tё përfytyrohet lehtë, dallga e parё e SMS-ve merr forcë nga urimet e Krishtlindjeve, dallga e dytё e gjen energjinё tek urimet e vitit tё ri.

read more »

18/09/2017

BRINJËT E DIPLOMACISË

Pak ditë para se Wikileaks të nxirrte në shesh dokumentet diplomatike, Ministri i Jashtëm i Italisë, Franko Fratini, u shpreh: “Do të jetë 11 shtatori i diplomacisë”. A thua të ketë pasur të drejtë?

read more »

13/09/2017

MËSIMET E SHAHUT

Ndodh shpesh që shënimet e përgatitura për një eveniment çfarëdo nuk të hyjnë në punë. Mua më ndodhi ca kohë më parë, kur më kishin ftuar jashtë shtetit në një konferencë për Shqipërinë. Aktiviteti shoqërohej nga një sërë nismash dytësore, si p.sh. një turne shahu me një kampion të njohur vendor. Për mua përbënte detaj dytësor, sikurse ushtrimet me violinë të vajzës virtuoze me origjinë shqiptare. Mirëpo isha gabuar…

read more »

12/09/2017

URIMET NË INTERNET

Kohë më parë, urimet bëheshin përballë gotës së rakisë dhe qengjit në hell, me trokitje gotash e shtrëngime duarsh, përballë sofrës së mbushur dhe zjarrishtës së nxehtë. Më vonë erdhi epoka e kartolinave, pastaj ajo e telefonit, së fundi e sms-ve dhe e internetit. Asnjëra prej epokave nuk e zëvendësuan tërësisht pararendësen, por vetëm sa iu mbivendosën pjesërisht njëra tjetrës, duke e pasuruar kutinë e mjeteve për dërgimin e urimeve.

read more »

12/09/2017

RAI NUK FLET SHQIP

Që nga data 1 tetor 2007, RAI nuk po transmeton më lajmet në gjuhën shqipe. Bëhet fjalë për një shërbim shumëvjeçar, në valë të shkurtra, që RAI kryente për llogari të Kryeministrisë Italiane. Së bashku me shqipen, nga radiotelevizioni publik italian “fshihen” edhe gjuhë të tjera të huaja, gjithsej 26.

read more »

12/09/2017

SHQIPTARI QË HËNGRI QENIN

Imazhi negativ që gëzojnë shqiptarët në mediat italiane tashmë njihet nga të gjithë. Në qoftë se nga një anë ne u japim shkas për ta mbushur kronikën e zezë, nga ana tjetër nuk është se gazetarëve u mungon zelli për të luajtur me gjithfarë cilësorësh dhe titujsh mistifikues.

read more »

12/09/2017

KËPUCË LLAFAZANE

Ditë më parë fotografët na dhuruan një tjetër xhevahir. Edi Rama, në takimin (e parë?) me President Bamir Topin, kishte mbathur një palë atlete sportive. Fotografia qarkulloi nëpër faqe gazetash dhe interneti duke ngjallur kërshëri, zemëratë, ilaritet, ngritje supesh.

read more »

12/09/2017

SLOGANE ROZË DHE BLU

Gjithëkundgjendja e dy sloganeve kryesore që mbizotëruan zgjedhjet e fundit, tregon qartë se ethet zgjedhore nuk janë larguar ende nga politika shqiptare. Sloganet “Për një Shqipëri që ndryshon” i Partisë Socialiste dhe “Eja me ne” i Partisë Demokratike gëzojnë akoma një dukshmëri të theksuar publike. Këto kumte gëlojnë gjithandej, sidomos në sfondet katodike të konferencave për shtyp, nga ku liderat e partive më të mëdha komunikojnë me opinionin publik shqiptar.

read more »

18/08/2017

PRESHI KUNDËR KASTRAVECIT

Personalisht do t’i ndaja krahasimet në politikë sipas dy kritereve. Së pari, në bazë të sinqeritetit: krahasimet bëhen, o me mirëbesim, o me prapa-para-mendim. Kur hodha dyshim për krahasimet e tepruara (si Hitleri, si Stalini, si Hoxha, si Gedafi, si Ben Ali,…), midis të tjerash, kisha parasysh faktin se figura të tilla retorike ishin në thelb manipuluese, sepse në rastin më të mirë shprehnin një dëshirë, në rastin më të keq përbënin ftesë për të kopjuar një model të mëparshëm. Nuk është e rastit që krahasimi me Tunizinë u bë fillimisht nga Gjinushi në vigjilje të protestës së 21 janarit, që u interpretua nga shumëkush si ftesë për rrëzimin e qeverisë sipas modelit tunizian. Krahasimi u rimorr nga Berisha për t’i thënë troç se në Shqipëri nuk do të realizohej kurrë modeli tunizian. Të tjerat dihen…

read more »

18/08/2017

FLUTURIME ME PRESH

Të flasësh për përdorimin e figurave stilistike në ligjërimin publik shqiptar e t’i kritikosh, duke filluar ta zëmë nga krahasimet, është si të merresh me qimet në sy ndërkohë që trarët të kanë rënë mbi kokë. Si të thuash, tingëllon finesë e tepruar kur sharjet në politikë po ua kalojnë mejhaneve më të pista nënurbane.Megjithatë, kur krahasimet, metaforat, batutat, sharjet, nofkat, e tejkalojnë qerthullin politik, për të zënë vend nëpër media e në publik, atëherë problemi bëhet më i mprehtë përderisa nuk mund t’u atribuohet veçorive të politikës. Ka një fije të padukshme që i lidh figurat retorike me realitetin. Kjo lidhje është më e qartë tek krahasimet se sa tek metaforat, por ekziston edhe tek hiperbolat. Meqë ra fjala, duhet thënë se i gjithë komunikimi politik shqiptar i nënshtrohet një hiperbolizimi konstant, duke e droguar artificialisht publikun, që e ndjek skenën e politikës shpeshherë i çoroditur.

read more »