Archive for ‘Emigracion’

02/11/2017

PREZANTIMI “GRA TË SHQIPËRISË. MES MIGRIMIT, TRADITËS DHE MODERNIZMIT”

Diskutime, refleksione, shkëmbime idesh, për rolin dhe situatën e grave e vajzave shqiptare, në Shqipëri e në Itali: një nismë e mirë dialogu – e hapur për të gjithë të interesuarit – që ofrohet me rastin e prezantimit të librit “Donne d’Albania. Tra migrazione, tradizione e modernità”.

read more »

Advertisements
03/10/2017

GRA TË SHQIPËRISË. MIDIS MIGRIMIT, TRADITËS DHE MODERNITETIT

Sapo ka dalë nga shtypi libri Donne d’Albania. Tra migrazione, tradizione e modernità (Gra të Shqipërisë. Midis migrimit, traditës dhe modernitetit), një libër i shtëpisë botuese Com Nuovi Tempi, përgatitur nga unë dhe drejtori i revistës Confronti (www.confronti.net), Claudio Paravati.

read more »

18/09/2017

FIJE QË LIDHEN

Kërkesat, mendimet, por edhe pritshmëria për bashkëpunimin midis shtetit shqiptar dhe diasporës së re, kanë kohë që enden tejembanë botës, kudo që jetojnë shqiptarët, por deri më sot nuk ka pasur ndonjë rast ku të ballafaqohen në mënyrë shteruese.

read more »

18/09/2017

PUNA E SHQIPTARËVE NË ITALI

Nga viti i eksodit e deri më sot, tregu italian i punës është transformuar thellë, por edhe shqiptarët i janë përshtatur mirë, natyrisht duke ndryshuar edhe ata. I parë në tërësi, emigracioni shqiptar në Itali ka pasur rritje të vazhdueshme në vite, duke kapur në fillim të 2010-s shifrën 466.684, pra 11% të gjithë imigrantëve.

read more »

18/09/2017

BIRËSIME RACISTE

Ishte e pashmangshme, sidomos për ata që nuk besojnë tek rastësia. Lajmi për të huajt e shumtë, që duan të birësojnë fëmijë shqiptarë, shkoi e u përplas virtualisht me lajmin e huaj se dëshirat e çifteve, që duan të birësojnë fëmijë me etni të caktuar, konsiderohen diskriminuese.

read more »

18/09/2017

ÇFARË KE QË MË SHIKON

Lajmi është mëse i rëndomtë, nga pikëpamja e kronikës së zezë. Dy shqiptarë në Margera të Italisë, afër Venecias, zihen keqas me një djalosh italian. Por ku qëndron e veçantja e këtij lajmi?

read more »

18/09/2017

NJERËZ NË QARKULLIM

Migracionet kanë zënë faqet e para të gazetave që nga rënia e Murit të Berlinit, duke elektrizuar mass mediat, ndezur opinionet publike në Evropë, e si rrjedhojë duke kushtëzuar vendimet politike të shteteve të ndryshme. Përveç këtyre, siç mund të parashikohej lehtë, çështja migratore hyri me të drejtë në politikën ndërkombëtare, duke vërshuar, shpesh me prepotencë, drejt shumë tryezave dypalëshe e shumëpalëshe. Me pak fjalë, migracioni zaptoi axhendën e politikës e të shoqërisë, duke kërkuar qeverisjen e lëndës dhe alternativa të qarta.

read more »

18/09/2017

FAJI I EMIGRANTËVE

Jo rrallë mediat shqiptare u kushtojnë vëmendje emigrantëve kur bëhet fjalë për lajme të këqija. Kohët e fundit, kam përshtypjen se informacioni me konotacione negative për emigrantët sikur është shtuar.

read more »

18/09/2017

KLEÇKAT E SHTETËSISË

Të gjithë shqiptarët që emigrojnë në Itali, me përjashtim të atyre që kanë origjinë italiane, kanë pasaportë shqiptare. Edhe pse legjislacioni italian e lëshon shtetësinë me pikatore, shqiptarët që po marrin pasaportë italiane po rriten dita ditës. Por ç’tregojnë shifrat përtej statistikave të thata? Varet si i lexojmë…

read more »

13/09/2017

VALËVITJE

Më 10 tetor 2009, në sheshin e famshëm Navona të Romës, sindikata italiane Cisl organizoi një manifestim në mbrojtje të imigrantëve dhe të drejtave të tyre. Organizatorët, për t’i shpëtuar instrumentalizimit politik, kishin njoftuar paraprakisht se tubimi ishte vetëm sindikal. Në fakt, në tribunë folën vetëm sindikalistë italianë dhe të huaj, ndërsa në shesh valëviteshin vetëm flamujt e federatave të Cisl-it. Me një përjashtim: flamurin shqiptar.

read more »