Archive for ‘Arsim’

20/01/2017

PËR NJË ABETARE MË SHUMË

Tashmë është bërë traditë, sikurse e pohojnë edhe institucionet, që në verën e çdo viti, të organizohet seminari mbarëkombëtar me mësues të gjuhës shqipe në diasporë. Në këtë nismë, e cila realizohet falë bashkëpunimit midis Ministrive të Arsimit të Shqipërisë dhe Kosovës, marrin pjesë mësuesit e shqipes (mësimi plotësues) në diasporë.

read more »

07/03/2016

GJUHA DHE PAKICAT GJUHËSORE

Për seminarin me titull “Gjuha e pakicat gjuhësore: shqipja dhe arbërishtja”, që u zhvillua në Romë, më 22 shkurt 2016, mund të thuhen vetëm fjalë të mira, si nga pikëpamja e temës së gjetur, ashtu edhe për nga cilësia e panelit të folësve.

read more »

16/01/2016

VLERA E DIPLOMËS

Realiteti shqiptar ka veçoritë e veta, që e kushtëzojnë diskutimin për vlerën ligjore të diplomave universitare, duke e nxjerrë atë nga modeli i njohur i ballafaqimit, përndryshe skematik, midis dy traditave të konsoliduara në botë: nga një anë vendet anglosaksone e nga tjetra ato të bazuara në të drejtën romake.

read more »

20/05/2015

NXËNËSIT SHQIPTARË NË ITALI

bankat-shkollesMigracioni shqiptar nuk mund të njihet mirë pa analizuar brezat e rinj që janë ende në bankat e shkollës. Njohja e tyre na jep mundësinë të shohim diçka jo vetëm nga e tashmja, por edhe nga e ardhmja.

Nga ana tjetër, njohja bëhet e domosdoshme sidomos në kohërat e sotme, kur lëvizshmëria e qytetarëve është rritur pa masë, që do të thotë se këta nxënës, në një pjesë të vogël natyrisht, mund t’i gjesh nesër në shkollat shqiptare. Përveç kësaj, në Shqipëri vijojnë të qarkullojnë gjithfarë klishesh për nxënësit në vendet e huaja, çka e bën më imperative njohjen reale të kësaj pranie.

read more »

12/07/2014

PLLAKA MAGJIKE

tablet dhe derrasa e zezeNjoftimi në media, sipas të cilit tekstet shkollore do të zëvendësohen nga tabletat kompjuterike, është nga ato informacione që ta imponojnë duartrokitjen dhe miratimin pa e ditur mirë përse. Sepse është diçka e re, moderne dhe e mirë për nxënësit, do t’i thoshim vetes, ndërsa duart rrahin njëra tjetrën. Por a është vallë kështu?

Gazeta Shekulli (24.6.2014) boton shkrimin me titull: “Tabletat kompjuterike do të zëvendësojnë tekstet shkollore” ku shpjegohet se duke filluar nga viti i ardhshëm shkollat e vendit do të fillojnë zëvendësimin e teksteve shkollore prej letre me tabletat kompjuterike.

read more »

15/06/2014

GABIMI QË NA MËSON

fatal-errorEfekti didaktik i gabimit fillon nga njohja e tij. Në rast se nuk e njohim dhe nuk e pranojmë, nuk e korrigjojmë dot. Por edhe njohja e gabimit, sidomos kur bëhet ndaj të tjerëve, është art më vete. Ka të bëjë me taktin. Të gjithë e dimë se nuk ka njerëz të pagabueshëm, pra të gjithë e pranojmë se gabimi është njerëzor. Errare humanum est, thoshin latinët, edhe pse e vazhdonin me idenë e përsëritjes djallëzore.

read more »

24/03/2014

NË BANKAT E SHKOLLËS II

Nxënësit shqiptarë në Itali II

Një nga aspektet pozitive të Raportit “Nxënësit me shtetësi jo italiane”, i përgatitur nga Ministria e Arsimit në bashkëpunim me Fondazione Ismu, për vitin shkollor 2012/2013, është se nuk jep vetëm të dhënat statistikore të nxënësve të huaj dhe shpërndarjen e tyre në territor, por analizon gjithashtu dallimet me nxënësit italianë, duke marrë në shqyrtim nga një anë përzgjedhjen e studimeve, nga tjetra rezultatet në shkollë.

read more »

24/03/2014

NË BANKAT E SHKOLLËS

Nxënësit shqiptarë në Itali

Si çdo vit, Ministria italiane e Arsimit, nëpërmjet një studimi të posaçëm, i ofron publikut një fotografi interesante të nxënësve me shtetësi të huaj që studiojnë në shkollat e ndryshme të vendit. Si paraqitet situata e nxënësve shqiptarë në Itali? Të dhënat e fundit japin një kuadër me gjithë mend interesant.

read more »

17/11/2013

FATKEQËSIA E LOJËS

slot-machine-lojera-fatiProblemin e lojërave të fatit e pamë fillimisht nga pikëpamja politike, të nxitur nga veprimet e fundit qeveritare kundër qendrave të lojërave dhe basteve. Pastaj diskutimi vijoi natyrshëm drejt dëmeve që shkaktojnë lojërat e fatit, që shkojnë përtej mosrespektimit të kuadrit ligjor me karakter fiskal. Folëm pak edhe për dëmet në nivel personal që mund të shkaktojnë këto lloj lojërash. Së fundi, vumë re se shoqërisë shqiptare i mungon vizioni shumëplanësh i dukurisë, duke nënvizuar qëndrimin etik ndaj tyre.

Megjithatë, ende nuk e kemi theksuar sa duhet, se sa të dëmshme janë të ashtuquajturat lojëra të fatit, sidomos ato të llojit slot machine, por pa harruar natyrisht të tjerat. Së pari, kemi problemet që shkakton çdo vartësi për personin, familjet dhe shoqërinë e tyre. Shpeshherë lojtarët patologjikë kthehen në problem dramatik për të dashurit që i rrethojnë.

read more »

06/10/2013

NOTA MBI PËLHURË

Farkëtimi i identitetit kombëtar kalon nga një sërë punishtesh kulturore, ndër të cilat shkolla zë pa diskutim vend parësor. Ndaj edhe lajmi se himni kombëtar do të këndohet në shkolla nuk ka asgjë të habitshme. Tek e fundit, Shqipëria nuk është vendi i vetëm ku himni mësohet e këndohet në klasë.

read more »