Archive for ‘Mjedis’

15/10/2015

ARIU TEK MUSHKONJA

Një nga emisionet më të ndjekura radiofonike në Itali është pa dyshim “La zanzara” (Mushkonja), që transmetohet çdo mbrëmje nga Radio24. Në datën 1 shtator të këtij viti në këtë emision përmendet edhe Shqipëria, por jo për temat e zakonshme.

read more »

20/05/2015

PICKIMI I BLETËS

Po të interesohesh për bletët në këto momente rrezikon të të kujtojnë atë shprehjen e krehjes ndërsa fshati digjet. Sidoqoftë, ia vlen barra qiranë, për arsye se fshati vërtet po digjet dhe bletët janë kallauzi më i mirë.

Nuk është hera e parë që u kushtojmë vëmendje bletëve, të cilat i kemi parë nga këndvështrimi jo i bletërritësit, por nga ai i dashamirësit, i konsumatorit dhe i vëzhguesit. Megjithatë, nuk i kemi parë kurrë nga pikëpamja e rrezikut të zhdukjes së tyre.

read more »

21/01/2014

KUR FLET SËPATA

 dru-me-sepateNë pamje të parë dy janë armiqtë e pyjeve: në verë janë zjarret, në dimër janë prerjet. Në Shqipëri prej vitesh po bëhet kërdia mbi pyjet, si gjatë stinës së verës ashtu edhe gjatë dimrit; madje në mënyrë proporcionale, sa më e nxehtë është vera, aq më shumë bie zjarri në pyje, sa më i ftohtë është dimri aq më shumë i bie sëpata drurëve.

read more »

08/07/2013

LE TË PYESIM BLETËT

bletaNë shqip, kur kafshët pushojnë së jetuari përdoret folja ngordh, për njeriun përdoret folja vdes. Bleta përbën përjashtim përnjimend sensacional: kur nuk jeton më, thuhet “bleta vdiq”.  Mjafton kjo për të treguar, pa asnjë pikë dyshimi, se tradicionalisht bleta ka zënë vend të rëndësishëm në kulturën shqiptare.

read more »