TVSH: NO COMMENT

Vizitën e Papës e ndoqa si shumë të tjerë në televizionin shqiptar. Meqë televizioni italian i dha pamjet e nisjes për në Shqipëri, me komentet e rastit, me ndihmën e telekomandës e të antenës satelitore kalova pak më vonë në TVSH.

Televizioni publik shqiptar e transmetoi drejtpërdrejt ardhjen e Papës Françesku që nga çasti kur avioni i Alitalia-s preku tokën shqiptare. Minutat para se të zbriste, përgatitjet e protokollit, lëvizjet e ndryshme në aeroport, pritja e autoriteteve shqiptare. E më tej zbritja nga avioni, përshëndetja me Kryeministrin shqiptar, autoritetet e tjera, dorështrëngimet e rastit, takimi në sallën Vip të Rinasit. Televizioni i dha të gjitha. Madje vijoi ta ndiqte vizitën e Papës në Shqipëri pas shkëmbimit të dhuratave me Ramën, rrugën për në Presidencë, dëgjimi i himneve…

Çudia më e madhe ishte se TVSH jepte vetëm pamjet, pa asnjë lloj komenti. Nuk kishte kronikë zanore, vetëm pamje të thata, të përcjella me zhurmat e zërat që shoqëronin vizitën. Asnjë analizë, rrëfim, shpjegim. Vetë pamje. Drejtpërdrejt. Pa asnjë filtër, përveç telekamerave.

Telespektatori mesatar, si puna ime, priste që pamjet të shoqëroheshin me zë, siç bëhet zakonisht në kësi rastesh. Nuk do të kishte qënë keq të më tregohej programi, të më shpjegoheshin çastet e takimit, emrat e institucioneve të përfaqësuara, deklaratat e ndryshme… Heshtje. Vetëm pamje.

Madje edhe takimi i shkurtër që Papa Françesku bëri me Kryeministrin Rama në aeroport u dha i tëri e pa asnjë koment. Zëri që vinte nga të dy ishte i cilësisë së keqe. Vinte nga larg e nuk dëgjohej mirë. M’u duk sikur dëgjova Kryeministrin shqiptar t’i shpjegonte Papës skenografinë e Sheshit Nënë Tereza dhe t’i përmendte fjalët e një martiri të krishterë. Volumin televizionit e kisha çuar ndërkohë në maksimum.

Asnjë koment nga televizioni. E megjithatë nuk do të kishte qenë keq të kishin ftuar gazetarë, analistë, ekspertë. Janë me bollëk në Shqipëri. Mund të komentonin pamjet e vizitës, sidomos pjesët bosh, siç ishte rruga nga Rinasi për në Presidencë.

Edhe takimet e shumta në Presidencë, përfshirë shënimin që shkroi Papa, me sa duket nuk merituan asnjë fjalë nga ana televizionit publik shqiptar. Interpretimi iu la tërësisht telespektatorit.

Për fjalimin e Presidentit Nishani nuk ishte nevoja, por për fjalimin e Papës lipsej pa dyshim përkthim. Nuk u dha. U transmetua direkt në italisht, gjuha zyrtare e Vatikanit.

Asnjë koment deri në fillim të kremtimit të meshës, e cila ka rregullat e veta.

Që nga çastet e aeroportit telekamerat mundoheshin ta mbushnin pak zbrazëtinë e lënë nga fjala, duke transmetuar pamje nga sheshi dhe bulevardi të mbushur me njerëz, por pa shumë sukses. Aq më tepër që shqiptarët në shesh përshëndesnin me dorë nga telekamera porsa shikonin veten në ekranin e madh.

Si ka mundësi që një ngjarje historike si vizita e Papës të transmetohet pa asnjë koment? A thua kemi të bëjmë me ngadhënjimin përfundimtar të imazhit ndaj fjalës?

 

Botuar fillimisht në blogun Peizazhe të Fjalës

Advertisements
%d bloggers like this: