Zbulimi i Shqipërisë (La Scoperta dell’Albania)

Gli albanesi secondo i mass media (Shqiptarët sipas mass mediave)

La Scoperta dell’ Albania (Zbulimi i Shqipërisë), i shkruar me bashkautor Ardian Vehbiun dhe i botuar në Itali (Edizioni Paoline, Milano) në 1996, është një kronikë e komentuar e rolit që luajtën mass mediat italiane, në fillim të viteve 1990, në informimin e publikut italian për dyndjen e refugjatëve nga Shqipëria, kryesisht në periudhën prill-gusht 1990; si dhe një refleksion për përvetësimin e mediatizuar të realitetit, në kushtet kur pjesa më e madhe e publikut perëndimor e merr kontaktin me botën të ndërmjetësuar nga mediat. Autorët u mbështetën në analiza të hollësishme të kronikës së zezë në gazetat e përditshme më të mëdha të Italisë, si dhe në të kronikave televizive, reportazheve të gazetarëve që vizitonin Shqipërinë dhe reagimet e vetvetishme të publikut të mediave ndaj “kërcënimit” shqiptar. Vend i veçantë në libër u kushtohet analizave të materialeve vizuale dhe multimediale, si posterit reklamues Benetton dhe filmit Lamerica të Gianni Amelios, i cili u prit me polemika të mëdha në Shqipëri. Teza e autorëve, e konfirmuar edhe nga ngjarjet e ndryshme pas botimit të librit në 1996, është se mass mediat italiane i kushtëzuan marrëdhëniet e publikut dhe të qytetarëve të atij vendi me të ardhurit shqiptarë në mënyrë të tillë, që të prodhonin, a posteriori, pikërisht ato efekte për rrezikun e të cilave paralajmëronin; dhe veçanërisht mikro-kriminalitetin ndër refugjatët shqiptarë, i cili i detyrohet, në masë të madhe, mënyrës së këta u trajtuan, gjatë muajve të parë, nga autoritetet italiane, të cilat i druheshin veçanërisht konfrontimit me një publik të tmerruar nga vetë mediat.

Librin mund ta gjeni në të gjitha libraritë Adrion në Tiranë.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: